Privreda dokumenta

Obaveštenje

 

Na samom početku veoma je važno da istaknem činjenicu da je poboljšanje privrede  ( preduzeća i privatnih preduzetnika ) u bilo kojoj lokalnoj samoupravi, preduslov za bolji život građana, bolje organizovano školstvo, zdravstvo, socijalnu politiku, infrastrukturu itd…

Zašto je tako?

 

● Privrednici plaćaju oko 22 vrste obaveza

● Dve trećine svakog budžeta se obezbeđuju direktno iz privrede

● Naša opština ima preko 200 registrovanih preduzeća i preko 800 privatnih radnji

● Od ukupno 6740 zaposlenih u opštini Temerin u privredi radi 5320, dok u je u celoj neprivredi zaposleno oko 2800, što znači, da je gotovo tri puta više zaposlenih u privredi

 

Šta smo uradili?

 

● Usvojili smo Strateški plan razvoja opštine Temerin 2010-2015

● Usvojili smo Akcioni plan zapošljavanja opštine Temerin

● Formirali smo Savet za zapošljavanje

● Obezbedili smo 5 100 000, 00 dinara iz budžeta Opštine i  5 000 000, 00 dinara iz budžeta Republike  (ukupno 10 100 000,00 dinara ) za subvencije za otvaranje novih radnih mesta

● Opština Temerin je zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje raspisala Javni poziv poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta u 2011. godini.

Pravo na ove subvencije, u iznosu od 140 000.00 dinara, imaju poslodavci iz Temerina , koji bi zaposlili nezaposlena lica iz opštine Temerin. Ovaj program omogućava zapošljavanje 72 lica, što je izuzetno  značajno za našu opštinu.  Neophodni obrasci se preuzimaju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Temerinu.

 

Pored ovih pomenutih subvencija postoje i subvencije po Uredbi Vlade Republike Srbije. Ovom Uredbom propisano je da poslodavac koji zaposli na određeno ili neodređeno vreme lice koje je 6 meseci na evidenciji NSZ-a ima značajne olakšice za to lice u narednih 12 meseci.

Za ovu vrstu pomoći poslodavci se mogu raspitati u Poreskoj upravi Temerin, gde se i predaje dokumentacije.

Ono što je značajno napomenuti je, da je moguće kombinovati dve subvencije.

 

 

Član opštinskog Veća za privredu

Mira Rodić

 

Uredba o podsticanju zapošljavanja

JAVNI POZIV POSLODAVCIMA ZA DODELU SUBVENCIJE ZA OTVARANJE NOVIH RADNIH MESTA U 2011. GODINI

PRIVREDA

U najznačajnije privredne delatnosti opštine Temerin spadaju proizvodnja raznovrsne robe, promet robe, usluge i prevoz roba i putnika.

Daleke 1899. godine, izgrađena je i stavljena u promet železnička pruga Novi Sad – Temerin – Bečej. Izgradnjom pruge, otpočinje industrijski razvoj Temerina, kao i puštanje u pogon ciglane i prvih parnih mlinova. Tako Temerin brzo postaje jedan od značajnih privrednih centara u jugoistočnoj Bačkoj. Nakon Drugog svetskog rata industrija se ubrzano razvijala, te je osamdesetih godina pretekla poljoprivredu kao glavnu privrednu delatnost. Dohodak ostvaren od proizvodnih i prerađivačkih preduzeća na nivou opštine 1983. godine realizuje se 61,5% od ukupno ostvarenih prihoda. Industrija je krajem prošlog veka upošljavala oko 1.600 radnika, u metaloprerađivačkoj delatnosti oko 1.000, tekstilnoj industriji oko 450 radnika i u industriji građevinskih materijala oko 100 radnika.

Poljoprivreda po prihodima koje ostvaruje predstavlja važnu privrednu granu. Temerinska opština raspolaže sa15.748 hektara poljoprivrednih površina što predstavlja 92,8% od ukupne površine opštine. Najveći deo obradivih površina predstavljaju oranice i bašte. Voćnjaci i vinogradi zauzimaju površinu od oko 100 hektara. Agrarnim reformama stvorene su zemljoradničke zadruge koje gazduju sa 27% poljoprivrednih površina uključujući i zemlju u državnoj svojini koje u opštini Temerin ima 2.746 hektara. Tokom osamdesetih godina prošlog veka u poljoprivredi je radilo oko 700 radnika. Danas u opštini Temerin ima ukupno 6.845 zaposlenih lica, penzionera 5.436 lica i nezaposlenih oko 5.000 lica (podatak iz 2004. godine).

Na 26. sednici Skupštine opštine Temerin održanoj u julu 2007. godine doneta je odluka o formiranju Industrijske zone Ilandža. Na površini koja zauzima 66 hektara planira se izgradnja više privrednih, proizvodnih i sportskih objekata. Završetak ovih objekata svakako će uticati na budući razvoj i izgled temerinske opštine.

ZANATSTVO I TRGOVINA

Na ovim prostorima zanatstvo i trgovina imaju dugu tradiciju. Temerin je još 1799. godine proglašen za poljsku varošicu, te je dobio pravo na održavanje 4 stočna vašara godišnje. Industrija se ubrzano razvijala, pa je osamdesetih godina pretekla poljoprivredu kao glavnu privrednu delatnost. Dohodak ostvaren od proizvodnih i prerađivačkih preduzeća na nivou opštine 1983. godine realizuje se 61,5% od ukupno ostvarenih prihoda. Industrija je krajem prošlog veka upošljavala oko 1.600radnika, u metaloprerađivačkoj delatnosti oko 1.000, tekstilnoj industriji radilo je oko 450 radnika i u industriji građevinskih materijala oko 100 radnika. Osamdesetih godina opština je po učešću privatnog sektora u dohotku zauzimala treće mesto u tadašnjoj Jugoslaviji. U ovom periodu integracija i udruživanja malih remontnih radionica i uslužnih preduzeća nastali su danas značajni privredni subjekti. Tranzicija, ekonomska kriza i ratno okruženje devedesetih i u opštini Temerin su ostavili svoj trag. Mnoga, nekad uspešna preduzeća danas više ne postoje, dok su druga prošla kroz proces vlasničke transformacije i pronašla svoje mesto na tržištu. Danas u opštini postoji oko 1.000 privrednih subjekata.

Svrstani po delatnostima pokazuju ovakvu sliku:

– trgovačka delatnost – 222 subjekta

– ugostiteljska delatnost – 71 subjekt

– zanatska delatnost  – 406 subjekata

– autoprevoznička delatnost – 171 subjekt

– uslužna delatnost – 61 subjekt

– zdravstvena delatnost – 7 subjekata

U preduzetničkom sektoru danas je zaposleno blizu 1.700 radnika sa tendencijom daljeg rasta.

Jezici »
Font Resize
Contrast